Reptes de futur (immediat)

Daniel Pardo Rivacoba, Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS)

Actualment, l’ABTS té diferents línies d’actuació. A més de mantenir la tasca contínua de denúncia i conscienciació, es troba reforçant la visibilització del conflicte turisme massiu/ciutat (un bon exemple és la recent acció STOP #aBúsTurístic de bloqueig simultani d’autobusos turístics a sis punts de la ciutat), aprofundint en el concepte de decreixement turístic i participant en la creació d’una incipient xarxa interregional/internacional que pugui coordinar, cohesionar i estendre cap a fora de la nostra ciutat la resistència davant l’amenaça de la turistització dels territoris.

Decreixement turístic: una alternativa a la parc-tematització de Barcelona (entre d’altres)

– … el que necessitem és… és… decreixement turístic!

La frase, sentida a una reunió durant la preparació de l’Audiència Pública sobre Turisme forçada per la FAVB ara fa dos anys, va deixar tan bocabadat a qui l’havia dita com a la resta d’assistents. Des d’aleshores, no ha quedat molt clar si havia estat inconscientment robada a una altra persona o havia aparegut sola, però s’ha anat dotant de contingut com a una etiqueta potent i amb vocació de ser molt més: un concepte teòric i pràctic, un revulsiu.

L’impuls que fa néixer aquesta expressió és la convicció que altres conceptes anteriors, com turisme sostenible o responsable, llançats probablement amb la mateixa bona intenció, han acabat sent assimilats pel mateix sistema que pretenien combatre, alimentant l’ampli ventall de productes turístics que tota ”bona destinació” (i Barcelona ho és) ha de tenir.

Davant del caràcter qualitatiu i subjectiu d’aquests termes, decreixement turístic opta pel quantitatiu i a priori més objectivable. Si assumim que els principals problemes derivats de la turistització no es resumeixen malgrat certs vicis periodístics i tics de partits en la qualitat del turisme sinó en la quantitat, queda clar que els primers esforços per revertir la situació han d’anar en el sentit de reduir indicadors numèrics com els de pernoctacions i nombre de llits en allotjaments turístics[1], vols que arriben a l’aeroport o creueristes descarregats al port.

Una resposta clàssica de les administracions en aquest punt, la desconcentració, s’ha de descartar ràpidament: la suposada desconcentració que proposen no comporta el desplaçament (d’allotjaments, per exemple) de zones saturades de la ciutat a d’altres menys saturades, sinó que planteja el desenvolupament d’aquestes últimes amb independència del que passi en les primeres. En aquest sentit, desenganyem-nos: (aquesta) desconcentració equival a un  creixement, i ni la seva millor versió impedeix la cronificació de la situació. Tres quarts del mateix amb l’anomenada desestacionalització, que en realitat suposa només eixamplar el màxim possible la temporada alta.

La proposta de decreixement turístic de l’ABTS integra idees com aturar la promoció turística de Barcelona (com a mínim amb diners públics); regular els allotjaments turístics de manera que el nombre de places com a mínim no pugui augmentar i, no menys important, millorar molt l’eficàcia per fer complir aquesta regulació; desenvolupar un sistema fiscal i un control de condicions laborals que facin inviable o molt menys rendible la indústria turística depredadora que ara mateix mana a la ciutat[2].

Si no volem caure en ingenuïtats excessives, haurem d’assumir de seguida que un pla així ha de tenir com a complement necessari un desenvolupament d’altres economies, molt més sostenibles social i ambientalment, que desplacin bona part del pes de la indústria turística a Barcelona. Aquest és probablement el desafiament més complex, i de moment només hi ha sobre la taula algunes idees al respecte: pensar més en millora de la ciutat que no pas en la seva construcció; com és obvi, donar un fort impuls a les economies socials, cooperatives i solidàries, i un protagonisme molt més gran al sector públic.

7_1
L’ABTS va ser present a Venècia amb motiu de la gran festa per la recuperació de la ciutat del 25/9/2016. COMITATO NO GRANDI NAVI DI VENEZIA

Tot plegat pot semblar molt idealista i poc realista, però ara mateix ens trobem amb una diagnosi molt evident i amb dos escenaris altament preocupants… tots dos dolents. A grans trets, si el pes del sector turístic segueix creixent a l’economia de la ciutat, les ja conegudes i desastroses conseqüències socioambientals continuaran agreujant-se i Barcelona s’assemblarà cada dia més a un parc temàtic sense veïnes; per contra, si per un algun motiu Barcelona perd el seu atractiu turístic i es dóna un decreixement no controlat, la caiguda del monocultiu ens portarà a una forta depressió social i a un escenari molt poc desitjable.

Per tant, hem de plantejar-nos col·lectivament el repte d’un decreixement turístic programat, tot augmentant les ara pobres quotes de justícia social i sostenibilitat i diversificant els sectors. Fins ara, el monocultiu del toxo ens ha anat molt malament, i el turístic no pinta millor.

Per establir un diàleg obert al voltant de la idea de decreixement turístic, el passat mes d’octubre, dins el programa de la Fira d’Economia Social, Solidària i Cooperativa (FESC), s’hi incloïa un acte de l’ABTS en col·laboració amb l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB aprofitant l’ambient favorable de la FESC. Després d’una petita introducció, la dinàmica de l’acte consistia a respondre preguntes com ”Com imagines Barcelona amb menys turisme?” o ”Quin canvi personal pots assumir tu com a part d’un decreixement turístic?”. El debat resultant va ser molt enriquidor, i ja es treballa en la celebració d’altres trobades d’aquest estil.

El motiu d’aquest plantejament és molt senzill: el concepte de decreixement turístic és nou i, més enllà d’algunes idees teòriques, no trobem altres experiències de les quals aprendre. Així doncs haurem d’enfrontar el repte de participar activament a la resolució d’aquesta difícil equació. Que, de tota manera, no pertoca de forma exclusiva a l’ABTS, sinó a tota la població de Barcelona. Es tracta del nostre futur i és ja.

Xarxes més enllà de Barcelona

L’altre gran repte que encara l’ABTS és la construcció d’una xarxa internacional contra la depredació turística, el qual es troba molt relacionat amb l’anterior perquè una xarxa potent pot ajudar molt a l’hora de treballar propostes per al decreixement turístic.

Des dels primers temps, l’Assemblea ha fet un esforç important per reunir més col·lectius i barris a l’espai de coordinació creat; als grups que es van trobar per primera vegada a la primavera del 2015 s’han anat sumant d’altres a mesura que la turistització anava afectant més zones i que l’acció de l’ABTS es donava a conèixer.

A més, a partir d’un cert moment hem començat a establir relacions amb altres moviments, especialment arran de l’organització del Fòrum Veïnal sobre Turisme. Amb motiu de la seva celebració, trobem forts punts en comú amb la gent de Tot Inclòs a Palma, Aturem Bcn World al Camp de Tarragona o el Comitato No Grandi Navi a Venècia. També amb entorns acadèmics com el  Grup d’Investigació sobre Sostenibilitat i Territori (GIST) de la Universitat de les Illes Balears, al qual pertanyen, entre d’altres, l’Ivan Murray (present al Fòrum), l’Ernest Cañada o el Macià Blázquez.

El passat mes de setembre, diversos membres de l’ABTS van estar presents, d’una banda, a Venècia, donant suport a una jornada de celebració i reivindicació de la ciutat davant l’amenaça dels creuers i el turisme massiu, i de l’altra, a les Balears: primer a les Jornades contra la turistització de Palma “Ciutat és de qui l’habita, no de qui la visita”, organitzades per Tot Inclòs, i, a continuació, a ”Closing s’Illa. Jornades de reflexió sobre decreixement turístic”, que va tenir lloc a Eivissa. La situació a Palma i Eivissa no és igual a la que coneixem a Barcelona, però hi ha molts punts en comú i cadascuna d’aquestes trobades ha resultat enriquidora i ha enfortit una xarxa que pot ser molt útil en el futur.

També a finals de l’octubre l’ABTS va participar a ”Staying Put. Trobada Internacional per realitzar un manual Anti-Gentrificació per al Sud d’Europa”, amb experiències de diferents ciutats i l’assistència tant d’acadèmiques com d’activistes.

La utilitat d’una xarxa potent d’aquest tipus rau en la capacitat de visibilitzar el conflicte des de diferents perspectives, pressionant i apuntant en una mateixa direcció des de molts punts. Com a exemple concret, ja fa algun temps que Ecologistes en Acció (membre de l’ABTS) i la Plataforma per la Qualitat de l’Aire plantegen la creació d’una Área de Control d’Emissions de Sofre (Sulphur Emission Control Area – SECA, en anglés) al Mediterrani, com ja succeeix al Mar Bàltic i el Mar del Nord, on s’imposen una sèria de condicions respecte a les emissions dels vaixells que hi transiten. Una fita tan ambiciosa com aquesta hauria de ser defensada des de molts ports del Mediterrani alhora, i una xarxa de moviments com la que estem construint podria ajudar molt.

[1]              El mateix Ajuntament de Barcelona ha fet gestos de complicitat en aquest sentit: dins la redacció inicial del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) hi va incloure l’etiqueta decreixement natural com a horitzó per a la zona més saturada d’allotjaments; tot i que a la pràctica es donaria més aviat un creixement zero que un decreixement (el plantejament és afegir a la no concessió de llicències la prohibició de transmetre llicències), no deixa de ser una petita victòria en el camp discursiu.

[2]          En aquest sentit, la concepció de l’Assemblea és molt propera a la del geògraf mallorquí Macià Blázquez. Per a més informació: http://www.albasud.org/elblocdemarciablazquezsalom

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s