La ciutat és per viure-hi, no per viure’n!

Daniel Pardo Rivacoba, Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS). Número 1.

Amb aquest lema es va celebrar el 1r Fòrum Veïnal sobre Turisme[1] els dies 1 i 2 de juliol a La Fontana de Gràcia, tot un repte per a l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) atès que en el moment d’organitzar-lo tot just portava un any de recorregut.

De fet, poc temps després de la gestació de l’ABTS, els grups que hi participen es van posar com a deures d’estiu la confecció d’una diagnosi per barris a partir d’una metodologia compartida: sense pretendre fer mapatges exhaustius, es tractava de detectar les afectacions més greus de l’explotació turística als diferents barris.

De la síntesi de les diverses diagnosis vam concloure on se situen els conflictes més estesos: habitatge versus allotjament turístic, port i creuers, espai públic i tot un seguit de conseqüències que vam acabar aplegant sota el paraigua de “model econòmic”. Ja aleshores vam pensar que aquests punts podien servir per vehicular unes jornades veïnals on podríem discutir a fons, i més enllà dels propis col·lectius, qüestions que sovint no arribem a cobrir del tot a les nostres assemblees.

A la primavera vam reprendre la idea i, un cop confirmada la complicitat de dues entitats (FAVB i CONFAVC) amb àmplia experiència en l’organització d’esdeveniments, ens hi vam llançar. El repte era múltiple: autofinançament des dels col·lectius membres, invitació de persones de fora, gestió d’una quantitat important d’assistents, contacte amb la premsa, aspectes d’intendència, etc.

Però el resultat va superar les expectatives i va compensar el nostre sobreesforç. Les convidades van respondre positivament a la proposta d’aliança entre el coneixement expert de l’acadèmia i el no menys expert des del veïnat, i així a la presentació vam poder comptar amb l’antropòloga Saida Palou, el geògraf Francesc Muñoz i el periodista Antonio Baños.

Si les més de dues-centes persones presents en aquesta jornada ens van impressionar, encara més ho farien les més de cent cinquanta que l’endemà van matinar per venir als tres tallers simultanis proposats (sobre els que podeu llegir a continuació), els quals van dinamitzar l’Elena Guim i el David Bravo (arquitectes), el Joan Pons (d’Aturem Bcn World), Las Kellys, l’Ivan Murray (geògraf), el Rafael Yuste (d’Ecologistas en Acción Málaga), el Javier Moreno (historiador marítim) o el Tommaso Cacciari (del Comitato No Grandi Navi de Venècia).

Obria cada taller una introducció a càrrec d’aquestes persones convidades, el qual donava lloc, a continuació, a diferents dinàmiques que cercaven la màxima interacció de totes les assistents per tal d’arribar a conclusions transversals i útils. Al llarg de tot el matí, un esperit d’il·lusió i treball col·lectiu omplia les sales de La Fontana.

Després d’un dinar excel·lent preparat per Barrinar, la tarda va estar dedicada a un taller unitari sobre autoorganització. La participació fou àmplia i els diferents col·lectius, tant de l’ABTS com de fora, van poder compartir i discutir problemes sovint comuns durant la feina quotidiana, des de la dificultat per fer arribar certs missatges fins a l’autofinançament.

Més enllà de les conclusions dels tallers, molt útils, el Fòrum va servir també per créixer en diversos sentits. Primer, com a col·lectiu ampli i espai de coordinació capaç d’aglutinar i d’autoorganitzar-se, però també per començar a teixir una xarxa cap a fora que està esdevenint una peça clau en l’ideari de l’ABTS i per reforçar la confiança en la intel·ligència i el treball col·lectius.

I, sobretot, per subratllar amb insistència que la ciutat és per viure-hi i no per viure’n, que som moltes i cada dia més les persones que pensem que Barcelona ha esdevingut una ciutat marca de pur consum i que aquesta idea està íntimament enfrontada amb les de justícia i de sostenibilitat soci-ambiental

 

NOTA: Els temes de les peces següents es corresponen amb els dels tallers que incloïa el Fòrum, però no es limiten a recollir els resultats sinó que es complementen amb altres materials.

 

 

[1] Tot i que el «1r» del títol feia referència a l’absoluta novetat del plantejament, moltes persones van preguntar quan tindria lloc el 2n Fòrum; de moment, no hi ha res tancat, però hi ha propostes i converses al respecte.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s