Apleguem capacitats per una ciutat pel veïnat

15m-barcelona-644x362
Font foto: ABC.es

Editorial. Número 0.

La ciutat, a més de la infraestructura on es sostenen les relacions entre les persones, és el resultat de l’acció social. El dret a canviar aquest escenari, canviant-nos, a la vegada, a nosaltres mateixos, és ho que podríem anomenar, el dret a la ciutat. La constitució, expansió i l’actual configuració de la ciutat de Barcelona és el resultat de conflictes múltiples que es poden sintetitzar al voltant de l’eix ‘veïnat – especulació’. Un eix que no és més que la versió urbana del conflicte tradicional entre les classes populars i les seves condicions de vida vs. la maximització dels rendiments de la capitalització dels recursos. O el que sembla la mateixa dicotomia: un conflicte evident entre qui ‘habita’ la ciutat i qui la regeix per la capacitat que té per influenciar la seva governança o extreure plusvàlues d’ella . Barcelona descriu una historia contemporània amb una marca evident de la lluita veïnal per aquest dret a la ciutat, de victòries de l’aplegament ciutadà per sobre dels interessos particulars de determinats agents que no actuen pensant en la comunitat, sinó en el seu rendiment. En aquesta dialèctica, les associacions veïnals han estat el referent històric de la lluita pel caràcter comú de l’espai de la ciutat. No obstant això, aquesta lluita és avui en dia compartida per un ventall, cada vegada més ric, d’agències col·lectives.

Durant  tota l’existència de les associacions veïnals, l’urbanisme sempre ha  funcionat com a punta de llança del seu activisme i la seva aspiració de ‘fer barri’, aplegant a col·lectivitats àmplies de la població dels territoris de la ciutat. Al  llarg de les últimes dècades, però, ha sorgit una diversitat molt heterogènia de col·lectius de professionals i activistes que porten un bon temps treballant l’urbanisme de Barcelona a escala de barri i des de perspectives veïnals i populars. En èpoques en les que la població està demanant que es compti amb ella per produir conjuntament els entorns públics, s’han de constituir espais que apropin la diversitat de l’activisme urbanístic treballant des de la pluralitat.

A l’octubre del passat 2015, es va organitzar el primer Fòrum Veïnal sobre l’Urbanisme de Barcelona, una experiència que va impulsar la Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) però que va ser co-organitzat per una representació de l’activisme urbà de la ciutat. Entre les entitats i  col·lectius co-organitzadors van haver veïnes i veïns a títol individual, cooperatives com La Hidra, CelObert, LaCol, la Ciutat Invisible o Raons Públiques, però també grups de professionals com el Col·lectiu Punt6 o Territoris Oblidats i col·lectius de recerca com l’Observatori d’Antropologia el Conflicte Urbà (OACU). A més, també va haver una presència important d’activistes i professionals de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya per tractar de superar la lògica municipal a l’hora de parlar de l’entorn urbà de Barcelona i passar a entendre-la com una ciutat metropolitana. La  trobada va servir per consensuar diagnòstics sobre les urgències d’intervenció urbana i metodologies de treball que siguin capaces de  revertir lògiques que han disminuït considerablement l’accés a la vida urbana no mercantilitzada. Però també va acordar que el camí per treballar la co-producció de polítiques públiques urbanes davant els reptes que tenim és la de la confluència d’actors i actrius sorgits des de grups socials actius. La necessitat de la creació de la Taula Veïnal d’Urbanisme que impulsa la revista que neix amb l’actual exemplar, és una de les principals conclusions a les que va arribar el Fòrum. L’aplegament d’entitats, col·lectius, professionals, activistes, etc., va donar de sí la confecció de formes de treball que han impulsat una nova col·lectivitat que ajudi a co-produir la ciutat a través d’agències veïnals compartides sense un arrelament al paraigües institucional de la FAVB.

Una  ciutat com Barcelona necessita mantenir sempre viva la reflexió pública sobre les trajectòries que pren la intervenció urbanística i, a la  vegada, incorporar a cada cop més actors en el debat i la co-producció de diagnòstics, plans, prioritats urbanes i intervencions a l’espai  urbà. La Taula Veïnal d’Urbanisme busca establir una metodologia de confluència veïnal entre els diferents actors de caire ciutadà que treballen quotidianament l’àmbit urbanístic des de perspectives veïnals. Mitjançant la incorporació de col·lectius, associacions i persones de perfil tècnic i activista a una dinàmica de treball en  equip, l’horitzó que es persegueix és el de superar les lògiques sectorials per confeccionar propostes d’intervenció urbana de caire holístic i integral, que compti amb capes més diverses de la població.

Una ciutat com Barcelona necessita una marea urbana composada per agents sorgits i arrelats als barris, a la vida que en ells es desenvolupa i als col·lectius potencials que es poden impulsar a l’hàbitat popular. Una marea que sigui capaç d’organitzar-se de formes múltiples amb el objectiu clar de fer front als atacs especulatius i a tot allò que dificulta el desenvolupament social i la lluita contra les desigualtats. Una marea, en definitiva, que impulsi un desenvolupament públic, obert, flexible i col·lectiu de l’urbanisme de la ciutat al servei de la seva ciutadania.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s